Jdi na obsah Jdi na menu

Následná péče

Následná péče o trávník založený travními koberci

 

 

V první řadě nesmíte zapomenout na vydatnou zálivku minimálně po dobu 14 dní po pokládce. I když se plocha krásně zelená, přesto ještě není spojená s vegetační vrstvou a hrozí vysychání trávníku a tím nenávratné poškození kobercového trávníku. Toto pravidlo platí dokud trávníkové koberce mezi sebou nezarostou a nedojde k prokořenění do vegetační vrstvy. Do této doby je také nutné trávník co nejméně zatěžovat a to cca 4 týdny po pokládce.

Při zálivce se zaměřte na zatravněné svahy, okraje trávníku a trávník kolem stromů.

 

První sekání je možné po 8 dnech. Po položení kobercových trávníků není vhodné sekat trávník pod 5 cm. Vyšší výška trávníku podporuje optimální zakořeňování a srůstání.

Dalším předpokladem pro zdravý a krásný vývoj trávníku je pravidelné hnojení vhodným trávníkovým hnojivem. První hnojení za 1 měsíc po pokládce.

Péče o trávník

Sekání dle potřeby 1-2 krát týdně na požadovanou výšku cca na 4-5 cm. Zkracujeme vždy jen o 1/3 přerostlé délky.

Abychom udrželi svěží zelený vzhled trávníků a doplnili živiny odčerpané sekáním, přihnojujeme travní porosty dusíkatými hnojivy ve 14 až 20 denních intervalech, podle výběru hnojiva.(dávkování na obalu hnojiva)

Zavlažujeme dle počasí, většími dávkami vody, nejlépe 10-20 mm/1 m2 každé 3 až 4 dny, či menšími dávkami každý den brzy ráno nebo po západu slunce. Nikdy nezavlažujeme za plného slunce, způsobili bychom úpal rostlin a prudký rozvoj travních hub, rzí a plísní, které by porost značně poškodil.

Na začátku podzimu je vhodné zopakovat jarní zásahy jako je vertikutace.

Hnojíme podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku (K) - zvyšuje odolnost trav proti chorobám, poškození zimními mrazy. Vertikutačními hráběmi nebo vertikutátorem vyhrabeme či prořežeme stávající drn do hloubky 3-5 mm. Tímto zásahem trávník provzdušníme, odstraníme mech a plsť. Pro sběr "vyčesané hmoty" můžeme použít travní sekačku. Sebranou hmotu můžeme kompostovat.